Mindfulness

Door bewust met aandacht aanwezig te zijn in het moment ontdek je dat je regelmatig handelt en reageert vanuit een vorm van gedachteloosheid. Hierdoor mis je onbewust momenten in het ‘nu’ en kun je gedachtenpatronen voort laten bestaan. Als jij je hier bewust van wordt zal je opmerken dat je een keuze hebt en daardoor beter kunt bepalen wat jij nodig hebt.

Mindfulness richt zich niet zozeer op het oplossen van problemen. Eerder op het vinden van een andere houding ten opzichte van problemen.

Door te erkennen wat er is, ontstaat er een accepterende houding naar de situatie en naar jezelf.

Ontvankelijk worden voor verandering

Voor je persoonlijke ontwikkeling is het belangrijk om eerst je lichaam ontvankelijk te maken voor je verandering, hierin staat de ademhaling centraal. De adem is daarbij belangrijker dan wat je eet en hoe je beweegt.

Ademen is de basis van alles, we ademen ongeveer 25.000 keer per dag. Door op een verkeerde manier adem te halen kunnen er chronische aandoeningen ontstaan.

Door het eenvoudig toepassen van een goede ademhaling kun je welvaartsziektes voorkomen. Ademen is meer dan lucht inademen om het lichaam te voorzien van energie en afvalstoffen uit te ademen.

Luchtmoleculen beïnvloeden elk orgaan, ze hebben effect op je hartslag, je spijsvertering, je emoties, energie enz. en het draagt eraan bij dat je jezelf gelukkiger voelt. Ademen is een krachtig geneesmiddel dat angst- en paniekaanvallen verminderen maar soms ook genezen. Ook heeft het een positief effect op astma en COPD.

Zelfonderzoek hoeft niet zweverig te zijn!

Mindfulness wordt nog wel eens geassocieerd met zweverig, terwijl het juist goed is om je aandacht volledig te richten, aanwezig zijn bij je ervaring van dit moment, zonder een oordeel. 

Aandacht blijkt een moeilijk te definiëren begrip te zijn. Er wordt vaak onderscheid gemaakt in selectieve aandacht, volgehouden aandacht en verdeelde aandacht. Bij veel dagelijkse activiteiten, zoals een overleg, boodschappen etc., wordt verwacht dat we onze aandacht verdelen. Daar ligt ook direct een grote uitdaging! Hoe meer prikkels er tegelijkertijd verwerkt worden, hoe meer de aandachtsprestatie zal dalen.

We kunnen ons niet op alles volledig richten. Er zullen dan ook keuzes gemaakt moeten worden bij het richten van de aandacht. Hierbij wordt onze focus bepaald door onze belangstelling. Bijzondere gebeurtenissen kunnen onwillekeurig onze aandacht trekken, maar we kunnen ook opzettelijk zaken negeren of bewust op bepaalde dingen letten. Aandacht wordt bepaald door het nut van de opgenomen informatie voor de taak, het doel, de verwachtingen en de behoefte van degene die de taak moet uitvoeren. Relevante informatie wordt sneller, dieper en beter in de hersenen verwerkt.

Onze aandacht wordt getrokken door allerlei prikkels; dingen die we zien, horen, ruiken, proeven, denken en/of voelen worden vaak automatisch gekoppeld aan een situatie uit het verleden. Dit vormt een oordeel zoals ‘fijn’, ‘onaangenaam’, ‘mooi’, ‘lelijk’, ‘goed’ of ‘slecht’. Wat levert een oordeel op?

Mindfulness kent zijn oorsprong uit het Boeddhisme en wordt steeds meer in het Westen beoefend. Het boeddhisme en psychologie hebben overeenkomsten met de cognitieve (neuro)psychologie. De boeddhistische psychologie is net als de cognitieve psychologie gebaseerd op het ontwikkelen van zelfbeheersing en zelfinstructie. Zelfbeheersing is een fundamentele vaardigheid, het versterkt ons zelfbeeld. Het stelt ons in staat om onszelf te beschermen, te beheersen en doeltreffend te zijn.

Het beoefenen van mindfulness is de ultieme vorm van zelfbewustzijn. Door ‘afstand’ te nemen van je gedachten en gevoelens kun je leren om jezelf er niet mee te identificeren. Mindfulness kost alleen inzet, inzet om de rust te nemen en je aandacht te verplaatsen naar jezelf.

Testimonials

Eén hele dag. Gewoon voor mijzelf. Een dag met ruimte, beweging, overgave, ontroering en verwondering. Zo fijn om weer opnieuw ‘kennis te maken’ met wat er in mij huist. Ook al weet je het soms, je kunt er vaak niet bij. Een dag, waarin de focus op mezelf lag én ik tegelijktijd ook verbinding kon maken met de andere deelnemers. Heel waardevol.

– Ellen

Ik heb bij Tamara een Mindfulness training gevolgd. Tamara heeft een prettige stem, een kalmerende houding en er is veel interactie waardoor het volgen van een training heel natuurlijk aanvoelt. Er werden veel handvatten aangereikt die ik dagelijks makkelijk kan toepassen.

– Iris